×
Dobrý den, provedli jsme aktualizaci platformy e-shopu. V případě potíží nás neváhejte kontaktovat na info@viaherba.cz. Děkujeme za pochopení.

PROCHÁZKA MOJI ZAHRADOU – díl TŘETÍ

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ  a ANANASOVÁ

„ Jak může člověk zemřít, když má v zahradě šalvěj? “  … Tuto otázku položil zhruba v roce 827 opat Walafried v kláštěře na ostrově Reichenau ve svém spise „Hortulus“  – citace z knihy Bylinářství svaté Hildegardy z Bingenu. Ona sama doporučoval ašalvěj na „špatné šťávy v žaludku“,  čaj při revmatu i dně, šalvějový prášek při onemocnění kůže (nadrcený prašek se s chlebem pojídal)

Moderní medicína řadí šalvěj zejména mezi významná siličná desinficiencia (dezinfekční látky a prostředky určené pro dezinfekci ovzduší, prostorů, nástrojů, pokožky a sliznice, ran)

Šalvěj se doporučuje na nálevy, extrakty, tinktury k výplachům úst, kloktání při zánětech dutiny ústní a hrtanu. Snižuje sekreci potu a mléka.

V mé školce se nachází i ŠALVĚJ  ANANASOVÁ  sestra šalvěje lékařské je příjemná nejen skutečně ananasovou vůni, ale i svými zklidňujícími účinky. Uvádí se, že má antidepresivní účinky (není náhradou léků…) zklidnění může nastat už i přivoněním k rozmělněným lístkům nebo popíjením čaje z čerstvé rostlinky. Usušením se tato vůně ztrácí. Rovněž napomáhá při kašli.

Listy jsou vytečné do letních dezertů, do osvěžujících limonád atd.

Bohužel neumí přezimovat venku v naších podmínkách, takže se doporučuje nechat v květináči a na zimu přenést dovnitř do chladnější místnosti. Pokud je o tuto ananasovou šalvěj dobře postaráno, tak se umí odměnit bohatým růstem a krásnými červenými květy.

Šalvěj se nesmí užívat ve velkém množství a ani dlouhodobě z důvodu přítomného thujonu.

MÁTA

Další z oblíbených aromatických bylin, které patří mezi nejpoužívanější a nejznámější bylinky. Lidé po mátě sáhnou nejčastěji z toho důvodu, že mají křeče v břiše, není jim dobře od žaludku.

U nás roste máta dlouholistá, klasnatá, vodní, rolní, polej, vonná. Máta peprná je hybridní rostlina, která se planě nevyskytuje. 

Její sběr je nejlépe si načasovat na počátek kvetení. V té době je obsah účinných silic nejvyšší.

Moje oblíbená učebnice Farmakognozie z Univerzity Karlovy k mátě uvádí: zvyšuje chuť k jídlu, působí jako karminativum  – prostředky odstraňující potíže po požití lehce zkvasitelných pokrmů. Ovlivňují střevní peristaltiku a střevní flóru, uplatňuje se též žlučopudný účinek. Působí jako cholagogum (látky způsobující stažení žlučníku s následným vypuzením žluči do žlučovodů).  Máta peprná se tudíž používá při žlučníkových chorobách. Má spasmolytické účinky (uvolňuje křeče hladkého svalstva vnitřních orgánů)

Máta pomáhá čistit játra a střevní trakt a to tím, že pomáhá snižovat množství toxinů. Všechny tyto jmenované účinky jsou důvodem k tomu, proč je máta nedílnou součástí unikátního ELIXÍRUkde jsou výtažky z máty v maximální možné míře získané moderní technologii bez použit alkoholu.

Máta je velmi oblíbenou bylinkou, její vůně je žádaná a dobře snášena. Jako u šalvěje, tak i u máty už samotné přivonění k rozemnutým lístkům lahodí naši mysli, osvěžuje nás.

Na své parapety, balkony, záhony, zde všude si můžete mátu vysadit. A díky její oblíbenosti již vznikla celá řada vyšlechtěných kultivarů jako je například máta pomerančová, citronová, mochito, čokoládová, zázvorová, bazalková, jahodová, levandulová, česneková, kentacká, anglická a jistě je spousta dalších …

Hodí se skvěle do letních limonád, sirupů, dezertů. Užijte si její příjemnou chuť i vůni a nezapomeňte si ji nasušit i na zimu.

V další kapitole vám napíšu pár zajímavostí o pelyňku a majoránce. Mějte se krásně a užívejte si nádherné jaro, kdy v zahradách i volné přírodě je plno květů a zeleň po nedávných deštích radostně poskočila.